Като част от схемата на ЕС за скрининг на рака, която

...
Като част от схемата на ЕС за скрининг на рака, която
Коментари Харесай

EК: 90% от населението на профилактичен преглед за рак през 2025-а

Като част от схемата на Европейски Съюз за скрининг на рака, която ще бъде препоръчана в рамките на европейския проект за битка с рака, Европейската комисия във вторник представя нов подход към поддръжката за страните членки да употребяват в по-голяма степен скрининга за болестта.

Предложената рекомендация слага акцент върху ранното откриване на ракови заболявания и има за цел да се усили броят на скринингите, като се обзет повече целеви групи и повече ракови болести.

Този нов метод, който е учреден на най-новите налични научни разработки и данни, ще улесни страните членки да подсигуряват, че до 2025 година подобаващ скрининг се предлага на 90% от популацията на Европейски Съюз, което дава отговор на изискванията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума. Освен това според новата рекомендация се уголемява обсегът на всеобщия проведен скрининг, тъй че да включва и рака на белите дробове, простатата и, при избрани условия, стомаха.

С препоръчаната рекомендация се въвежда нов метод на ЕС за използване на най-хубави практики за одобрение на скрининга за рак и се заменя сегашната, която се ползва към този момент от 20 години и незабавно се нуждае от актуализиране. 

Предложението е водеща самодейност от Европейския проект за битка с рака и отразява най-новите налични научни постижения и данни. За въвеждането на новите рекомендации има финансова поддръжка — 38,5 милиона евро в границите на стратегия „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “, „ Хоризонт Европа “ и 60 милиона евро по линия на „ Хоризонт Европа “. Комисията ще предложи и в допълнение финансиране за скрининг за рак в границите на програмата „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “ за 2023 година Освен това може да се даде подкрепяне от европейските районни, кохезионни и обществени фондове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР